Sisäinen kriitikko
Sisäinen kriitikko muodostuu yleensä lapsuuden ja nuoruuden aikana ympäristömme ja kokemustemme vaikutuksesta. Lapsuudessa vanhemmat ovat voineet kritisoida lasta. Tiukat, kriittiset ja vaativat vanhemmat, opettajat tai muut auktoriteetit voivat jättää mieleemme syviä vaikutuksia. Jos lapselle opetetaan, että hänen täytyy olla täydellinen saadakseen hyväksyntää, tämä ajatus asettuu meissä sisäiseksi kriitikoksi.

Myös yhteiskunnan ja kulttuurin asettamat paineet, kuten ulkonäköihanteet tai menestyvän ihmisen mallit, joita meille syötetään, usein vain lisäävät itsensä arvostelua ja ruokkivat kriittistä sisäistä ääntä.
Traumat ja elämän epäonnistumiset kuten kiusatuksi joutuminen, hylkäämiskokemukset tai muut elämän kielteiset kokemukset voivat vahvistaa uskomuksiamme omasta riittämättömyydestämme ja arvottomuudestamme.
Myös oma temperamentti voi vaikuttaa ja altistaa itsensä kritisoimiselle. Jos olemme kovin herkkiä, muiden sanomiset ja asenteet itseä kohtaan vaikuttavat syvemmin kuin vähemmän herkkään.
Sisäisen kriitikon tarkoituksena on usein suojella ja estää meitä tekemästä virheitä, mutta se muuttuu haitalliseksi, jos se estää kasvua, oppimista tai hyvinvointia.
Sisäisen kriitikon vaimentaminen on kaikkein tärkeimpiä asioita, jotta voisit olla itsellesi myötätuntoinen ja edistää henkilökohtaista kasvuasi. Tässä on joitakin vinkkejä, jotka voivat auttaa sinua hiljentämään tuota negatiivista ääntä:
Tiedosta ja tunnista kriitikko: Aloita huomioimalla, milloin sisäinen kriitikkosi on äänessä. Miltä se kuulostaa? Mitä se sanoo? Pelkkä sen olemassaolon tunnistaminen on ensimmäinen askel.
Kyseenalaista kriitikkoa ja sen väitteitä: Kun sisäinen kriitikko alkaa arvostella, kysy itseltäsi: "Onko tämä totta? Onko minulla todisteita, jotka vahvistavat tämän ajatuksen?" "Kenen ajatus tämä on?" "Kuka on minulle näin sanonut?" Usein kriitikon väitteet ovat liioiteltuja tai perusteettomia.
Vaihda näkökulmaa: Kuvittele, että ystäväsi kohtaisi saman tilanteen. Mitä sanoisit hänelle? Käytä samoja ystävällisiä sanoja itseäsi kohtaan.
Korvaa kritiikki myötätunnolla: Kun huomaat negatiivisia ajatuksia, yritä korvata ne positiivisilla ja rakentavilla viesteillä. Esimerkiksi: "Tiedän, että tein parhaani tässä tilanteessa." "Voin hyvin tehdä tämän toisinkin."
Harjoittele armollisuutta: Anna itsellesi lupa olla epätäydellinen. Epätäydellisyys on osa ihmisyyttä, ja se tekee meistä ainutlaatuisia.
Vahvista positiivista itsepuhetta: Kirjoita ylös asioita, joissa olet hyvä, tai saavutuksia, joista olet ylpeä. Palaa näihin muistutuksiin, kun kriitikko on äänessä.
Meditoi ja harjoittele tietoista läsnäoloa: Mindfulness voi auttaa sinua tulemaan tietoiseksi sisäisistä ajatuksistasi ja irrottautumaan negatiivisista kaavoista.
Muista, että sisäisen kriitikon vaimentaminen on prosessi, joka vie aikaa ja harjoitusta.
Ole kärsivällinen ja lempeä itsellesi matkan varrella.